Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Kleur­rijk Ge­let­terd – Bor­du­ren in Stap­horst

1 april 2021 - 31 december 2021

Museum Staphorst toont Staphorster borduurtraditie. Bijzondere merklappen, gebruiksvoorwerpen, geborduurde streekdrachtkleding en kledingaccessoires tonen aan dat er een streekeigen Staphorster borduurtraditie bestond.

Uniek was niet het borduren op zich, want dat deden ook meisjes in de rest van Nederland, maar wel de uitwerking ervan. Die was bovenal kleurrijk en vol. Geen ruimte op het werkstuk bleef onbenut.
Borduren was in Staphorst en Rouveen vooral een bezigheid voor schoolgaande meisjes. Het ‘letteren’ maakte deel uit van het handwerkonderwijs op de lagere school en het lokale voortgezet onderwijs. Het hoogtepunt van de Staphorster borduurtraditie lag in de periode 1870-1970.

Patronen werden veelvuldig gekopieerd. De creativiteit van de meisjes lag voornamelijk in de schikking van de beschikbare patronen op de ‘letterdoek’ en bij de keuze van borduursteken en kleuren bij het vrije borduurwerk. Voor deze tentoonstelling heeft het museum kunnen putten uit de eigen verzameling, aangevuld met bijzondere bruiklenen van particulieren, veelal met de verhalen van de maaksters.

 

Expositie van Daphne van den Berg

‘Losse eindjes uit het verleden zet ik vast in de tijd’

Haar borduurproject: Terugkeer naar Staphorst is solastalgie. Weemoed naar het landschap uit haar jeugd. Ze is opgegroeid in twee werelden. De randstad en het onverdorven Reestdal achter café Het Vergulde Ros bij Staphorst waar haar moeder is geboren en vertrokken.

In 2019 besluit ze haar jeugdherinneringen in beeld te brengen, in borduurwerk op drie Staphorster mutsjes van zwarte satijn. De traditie van de rouwkleuren van Staphorst blijft ze trouw, maar maakt haar eigen patronen van foto’s en verhalen van toen: ze kleurt ze in. De geschoten haas die ze van opa kreeg op haar verjaardag. De gele bloemen op het kuipje Becel. Het kraaien van de vogels als ze door het Reestdal liep richting Dickninge. Ze dacht dat het oneindig was.

Al bordurend ontrafelt ze de geschiedenis van haar familie. Losse eindjes uit het verleden zet ze vast in de tijd.

www.daphnevandenberg.nl

Gegevens

Begin:
1 april 2021
Einde:
31 december 2021
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
Staphorst, 7951 CE
+ Google Maps
Website:
www.museumstaphorst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.