Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Kleren maken de vrouw Enkhuizen

6 juli 2019 - 3 januari 2021

Kleren maken de vrouw in Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen geeft een overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design  gebaseerd op oude vormen en technieken. Leer wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven!Kleren maken de vrouw! Maar het omgekeerde hiervan gold honderd jaar geleden zeker ook: ‘de vrouw maakt de kleren’; naast haar talloze andere verantwoordelijkheden in het huishouden, behoorden ook het maken, verstellen, repareren en (met de hand) wassen van de gezinsgarderobe tot de taken van de vrouw. Meisjes leerden daarom al jong hoe ze moesten naaien, borduren, breien, stoppen, uitleggen en innemen. Technieken die de vrouw van nu nog zelden gebruikt, maar die wel weer in opkomst zijn. Al dit handwerk leverde een feest voor het oog op aan zorgvuldig vervaardigde en onderhouden kleding, waarop men erg zuinig was.

Op de catwalk
Naast prachtige klederdracht worden ook creaties getoond van modeontwerpers zoals Jan Taminiau en Alexander van Slobbe,  Hul le Kes en Ronald van der Kemp. Er is veel aandacht voor het onderhouden van kleding om de levensduur te verlengen. Duurzaamheid en ook wordt kleding  ‘geupcycled’ of ‘gerecycled’. De tentoonstelling Kleren maken de vrouw in het binnenmuseum toont dat deze trend niet nieuw is. 

Duurzaamheid 2.0
V
roeger werd kleding niet alleen met heel veel zorg met de hand gemaakt, maar ook eindeloos gerepareerd om elk stuk zo lang mogelijk te behouden voor gebruik.
Naast oude, vakkundig verstelde kledingstukken die binnenstebuiten worden getoond om de aandacht te vestigen op de uitgevoerde reparaties, hangen er ook tips voor een duurzame  kleding. Hoe geef jij je kleding een langer leven? Was jij alleen met de hand? Laat jouw tip achter in de tentoonstelling.

En de kinderen
Weten jouw kinderen waar hun kleding vandaan komt? En kunnen ze zelf een knoop aanzetten? Kennen ze het verschil tussen wol, katoen en linnen? Kinderen gaan in deze tentoonstelling op onderzoek uit en ontdekken hun eigen talenten met naald en draad. En wedden dat jij daar ook nog iets van opsteekt!
Of gaan jullie liever iets moois borduren? Op de borduurtafel vind je patronen geïnspireerd op de museumcollectie. Daarna is het tijd voor het spannende, digitale wasspel!

Kleren maken met Theodorus Johannes
De kledingstukken in deze tentoonstelling vormden een inspiratiebron voor onderzoeker en documentairemaker in de mode Theodorus Johannes. In opdracht van het museum maakte hij nieuwe kledingstukken met de technieken van vroeger.

Gegevens

Begin:
6 juli 2019
Einde:
3 januari
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Zuiderzeemuseum
Sluisweg 1
Enkhuizen,
+ Google Maps
Website:
www.zuiderzeemuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.