Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

‘VAN ALLE KANTEN’ | Borne en Delden

1 augustus 2018

Overzichtstentoonstelling ‘VAN ALLE KANTEN’ te zien zijn in 2 musea, Museum Bussemakerhuis in Borne en het Zoutmuseum in Delden. De tentoostelling wordt georganiseerd door de Hengelose kantkloskring ’t Kaantklöske.

In Museum Bussemakerhuis zal de nadruk liggen op de historie rond het kantklossen. Het fraaie 18-eeuws fabrikeurshuis, gelegen in het beschermd dorpsgezicht van Oud Borne vormt een monumentale achtergrond voor deze bijzondere vorm van textielkunst.

Het Zoutmuseum, in het hart van Delden, toont kantklos werkstukken die aan de streek gerelateerd zijn. Het klossen van kant wordt al eeuwen beoefend. Het kostbare kant was vroeger alleen voor de rijken te betalen, zij lieten het o.a. in hun kleding verwerken. De fijne kunst van het kantklossen wordt gelukkig in leven gehouden, o.a. in Twente, met haar rijke textielverleden.

aanvullende programma’s:
4 augustus 2018
Introductiemiddag ‘Kant beleven’ in het Bussemakershuis.
Ivanka Sonderman geeft een introductie op de lezing ‘Kant verzamelen in de 19e Eeuw, een rage’ (29 augustus) Door middel van voorbeelden, van destijds modieuze kanten, zal ze proberen om een beeld te geven van het kantgedrag van onze voorouders. Het bekijken van de door deelnemers meegebrachte kant rondt de middag af.
Tijd: 14:00 uur Kosten: € 17,50 p.p., incl. bezichtiging van de tentoonstelling ‘Van alle kanten’ en een kopje koffie/thee. Er is plek voor 12 personen. Opgave vóór 31 juli 2018 via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636

 29 augustus 2018
Lezing ‘Kant verzamelen in de 19e eeuw, een rage’ in het Bussemakershuis
Een doosje gevuld met keurig om karton gewikkelde kantstrookjes, liefdevol en voorzichtig losgetornde kantranden, afgeknipte fragmenten van volants uit vroegere periodes, roept de vraag op waarom onze overgrootmoeders deze textiele resten zo zorgvuldig bewaarden. Waarom zijn er zoveel onvervangbare stukken kant uit de zeventiende en achttiende eeuw juist in de negentiende eeuw verknipt en vermaakt tot modeaccessoires? Samen met Ivanka Sonderman gaat u dit onderzoeken, maar ook waar de kantverzamelrage in de tweede helft van de negentiende eeuw toe leidde.
Tijd: 14:00 uur. Kosten: € 12,50 p.p., incl. bezichtiging van de tentoonstelling ‘Van alle Kanten’ en een kopje thee/koffie. Er is plek voor 40 personen. Opgave vóór 22 augustus 2018 via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636.

8 september
WORKSHOP ‘GESPIEGELD’ in Het Zoutmuseum
Deze workshop wordt georganiseerd voor zowel beginners, die de basis van het kantklossen kennen als voor gevorderden. De workshop wordt verzorgd door Hanny Visee, Corry Hofstee en Bart Hoek.
Tijd: 10:00-14:00 uur. Kosten: € 27,50 p.p., incl. bezichtiging van de tentoonstelling ‘Van alle Kanten’ en het museum, thee/koffie, patronenmap, materialen en klosje garen. Exclusief kantklos benodigdheden en lunch. Er is plek voor 30 personen. Meer info en opgave via bart.hoek52@gmail.comLocatie:
Het Zoutmuseum, Langestraat 30, 7491 AG Delden

De tentoonstelling is in beide musea te bezoeken met een gecombineerd entreekaartje voor € 6,50 per persoon. Het is mogelijk dit kaartje op verschillende dagen te gebruiken. Voor museumkaarthouders is het bezoek aan beide musea gratis.

Gegevens

Datum:
1 augustus 2018
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

museum Bussemakerhuis
Ennekerdijk 11
Ennekerdijk 11, 7622 ED
+ Google Maps
Telefoon:
742669636
Website:
http://www.bussemakerhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.