Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Japan, Geldrop

23 juli - 2 september

Japan, voor even met Geldrop verweven, 80 Kimono’s en accessoires vertellen hun verhaal. Het Weverijmuseum toont de rijke geschiedenis van 150 jaar textielindustrie in Geldrop en omgeving. Met deze kimono-expositie sluit het Weverijmuseum aan op de kernbegrippen ‘Verweeft en vermaakt’. De eeuwenoude en nog steeds actieve Japanse weefcultuur, die de basis is voor de Japanse kimono, verweeft Geldrop een zomer lang met Japan. Het museum toont een selectie van circa 80 kimono’s en accessoires uit de rijke collectie van privéverzamelaars Adri van Hoegee en G. van der Linden, van het voormalige Zijde museum In Meliskerke.

De kimono
Kimono’s roepen direct associaties op met het land van de rijzende zon met zijn verfijnde gevoel voor schoonheid, het respect voor de natuur, de vlietende wereld, de geisha’s, theeceremonies, de kunst van het verpakken, de exquise culinaire cultuur, de wereld van samoerai, de traditie van vele ambachten, de tempels, bonsai en ikebana, maar ook de hightech van wereld van auto’s, computers, tv’s en camera’s, state of the art design, manga, animé en hedendaagse mode.

De kimono behoort tot het meest bekende culturele erfgoed van Japan. Ze is het traditionele kledingstuk gedragen door mannen, vrouwen en kinderen. Het woord kimono betekent   letterlijk “het ding dat men draagt” (ki “dragen” en mono “ding”) en wordt gebruikt voor het tot op de grond vallend gewaad.  Van de kimono is die voor de vrouw het meest indrukwekkend en het meest expliciet in het uitdrukken van sociale waarden. Een kimono is een verwijzing naar status, leeftijd en huwelijkse staat van de draagster, maar ook de gelegenheid als huwelijk, overlijden, het seizoen en tijdstippen die het leven markeren, zoals het volwassen worden. Met de keuze van de stoffen laat een vrouw tevens haar verfijnde smaak zien. Voor mannen en kinderen zijn deze codes minder aanwezig, maar niet minder interessant daar waar de binnenzijde van de herenkimono verrassende afbeeldingen tonen en de rugpanden van de kinderkimono’s versierd zijn met de kwaadwerende en gelukbrengende motieven.

 

Gegevens

Begin:
23 juli
Einde:
2 september
Evenement Categorie:

Organisator

Weverijmuseum Geldrop
Telefoon:
040-2863574
Website:
www.weverijmuseum.nl

Locatie

Weverijmuseum
Molenstraat 21
Geldrop, 5564HV
+ Google Maps
Website:
www.weverijmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.