Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Jackie Howard Elburg

11 mei 2019 - 14 september 2019

 In Museum Sjoel Elburg wordt in de  tentoonstelling  Sjier Hasjiriem, het bijbelboek Hooglied verbeeld door textielkunstenares Jackie Howard (1957) en beeldhouwer Feico Hajonides (1959). Beiden hebben vanuit hun persoonlijke beleving het bijbelboek Hooglied op een unieke wijze verbeeld. De luchtige vezels van de doeken en het stoere, aardse brons van de beelden vullen elkaar wonderwel aan.

Het boek Hooglied heet in de Hebreeuwse bijbel Sjier Hasjiriem: het lied der liederen, wat zoveel betekent als het mooiste of beste lied. Maarten Luther vertaalde deze naam als ‘Das Hohelied’, en in Nederlandse bijbelvertalingen heet dit boek nog steeds Hooglied. Hooglied behoort tot de Ketoevim, de Geschriften. Het boek wordt in de synagoge voorgelezen op Pesach, het joodse paasfeest.

Jackie Howard
Voor Jackie was textiel altijd al een geliefde uitdrukkingsvorm. Haar werk heeft zich sterk ontwikkeld dankzij innovatieve materialen en technieken. Ze vertaalt teksten uit een ver verleden in rijke, organische structuren. Al boetserend met vezels, vliezen en verf zoekt zij naar diepere lagen en verrassingen. De ontluikende natuur in het Hooglied heeft ze in heldere kleurencomposities vastgelegd. De impressionistische tuinen en oriëntaalse huizen nemen de bezoekers mee in het verhaal: een lied over verwachting en verlangen tussen bruidegom en bruid. Het werk van Jackie is ook een eerbetoon aan het joodse volk. Bijgaand beeld: Zoeter dan wijn.
Feico Hajonides
De ontmoeting met het Hooglied raakte Feico Hajonides diep. Hij heeft voor deze expositie nieuwe beelden gemaakt. Het zijn dynamische vormen, waarin het mannelijke en het vrouwelijke liefdevol in beweging zijn. Ieder beeld draait letterlijk én figuurlijk om liefde die heel maakt wat gescheiden is. Met uiterste zorg heeft Feico de beelden in klei gevormd en daarna in zijn eigen gieterij in brons gegoten. Zijn ontdekkingsreis door het lied der liederen is voor hem geslaagd als in de bezoekers de vleugelslag van de scheppende liefde wordt gewekt. Bijgaand beeld: Door liefde gedragen.

 

Gegevens

Begin:
11 mei 2019
Einde:
14 september 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Sjoel
Graaf Hendriksteeg 2
Elburg,  Gelderland 8081 CH
+ Google Maps
Telefoon:
0525 685 564

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.