Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Irma Frijlink bij Lang Leve Rembrandt Amsterdam

15 juli 2019 - 15 september 2019

Irma Frijlink, is met haar  “Schelpje” geselecteerd voor de expositie “Lang leve Rembrandt” in het Rijksmuseum. Irma Frijlink is textielkunstenaar. Zij tekent met de naaimachine op industrieel vilt. Daarna worden er delen weggesneden om op die manier een extra dimensie aan het werk toe te voegen. Een techniek die zij zelf ontwikkeld heeft. Zij werkt altijd in één kleur. Haar thema is kwetsbaarheid en vergankelijk. Door gebruik te maken van slechts die ene kleur en textiel wordt de kwetsbaarheid extra benadrukt.
Voor de wedstrijd “Lang leve Rembrandt” moest zij zich laten inspireren door het oeuvre van Rembrandt. Irma werkt met industrieel vilt,  haar techniek  leent zich er niet voor om een schilderij te maken met het beroemde Rembrandtlicht. Zij heeft in haar boekenkast een grote ‘bijbel’ staan met alle werken van Rembrandt ooit uitgegeven door het Rijksmuseum. Ze is daarin gaan neuzen om inspiratie op te doen. Achterin het boek over de tekeningen en etsen van deze beroemde schilder vond zij “het schelpje”. Dit is een klein etsje en tevens het enige stilleven dat hij ooit gemaakt heeft. Dit moest haar uitgangspunt worden!
Maandenlang heeft zij gewerkt aan haar eigen schelp. Toen het af was, heeft zij het eerst door een fotograaf , John Drop, laten fotograferen. Want alleen met een goede presentatie is het mogelijk om enige kans te maken. Zijn foto’s plaatste Irma op Facebook. Een van haar vrienden reageerde met:  Rembrandt moest eens weten dat driehonderd jaar later iemand eveneens met een droge naald een driedimensionaal werk heeft gemaakt van zijn schelp. Deze tekst vond zij zo mooi, dat zij dit heeft gebruikt in haar omschrijving naar de commissie. Ze heeft eraan toegevoegd: Het Rembrandtlicht schijnt door het object heen.
Uit een kleine 8500 inzendingen kreeg Irma een aantal weken geleden te horen dat zij een van de 600 kunstenaars is die doorgedrongen is tot de finale ronde.
Tevens is zij als enige Nederlander geselecteerd voor de Mini Textiel Art Biënnale in Como.

Gegevens

Begin:
15 juli 2019
Einde:
15 september 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Rijks Museum Amsterdam
Museumstraat 1
Amsterdam, 1071 XX
+ Google Maps
Website:
www.rijksmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.