Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Het VeelZijde-g Collectief, Schoonhoven

26 september 2020 - 22 november 2020

Boek vol zilverwerken
Het VeelZijde-g Collectief viert haar 30-jarig jubileum met de expositie “Boek vol Zilverwerken”  in het Kenniscentrum van het Nederlands Zilvermuseum. Het collectief bestaat uit textielkunstenaars uit het hele land en heeft inmiddels al zo’n 22 keer bij verschillende musea en galeries geëxposeerd, elke keer met een ander thema. Een boek vol Zilverwerken is een knipoog naar Kortjakje en werd bedacht na een bezoek van de groep aan het Zilvermuseum in 2019. De gemaakte werkstukken/boekvormen zijn heel gevarieerd en bevatten ‘zilver’ in allerlei vormen. Bijzonder is dat er meermaals zilveren familiestukken in zijn verwerkt.
Bij de expositie worden ook activiteiten georganiseerd. Zo kunnen bezoekers nader kennis maken met textielkunst en zilver(draad). lezing (
Zaterdag 10 oktober) workshop voor volwassenen workshop voor kinderen. (Zaterdag 31 oktober).

VeelZijde-g Collectief . Als altijd is textiel de basis, naar eigen inzicht gecombineerd met andere materialen. Als eindproduct is gekozen voor een boekvorm of een ‘boekachtig’ object, zonder nadere eisen aan uitvoering en formaat. Ter inspiratie bracht het Collectief op 10 september 2019 een bezoek aan het Zilvermuseum in Schoonhoven, inclusief toelichting en rondleiding door Henk de Leeuw den Bouter, goud- en zilversmid. Dat het Collectief dit jaar de eindwerkstukken van het thema ‘een boek vol zilverwerk’ mag exposeren in het Zilvermuseum is een unieke gebeurtenis. De Corona-problematiek in 2020 maakte een aantal ontmoetingen van het Collectief onmogelijk, maar de onderlinge communicatie bleef desondanks behouden met behulp van kaartjes, telefoon, e-mails, Whatsapp en Zoom-meetings. 

 

activiteiten bij de expositie

Lezing ‘Textielkunst en 30 jaar Veelzijde-g Collectief’
Zaterdag 10 oktober om 10.30 uur in de Zilverlounge door Annelies Verhijde over Textielkunst en de ontwikkeling van het Collectief in de afgelopen 30 jaar. Daarna vindt een bezoek aan de expositie plaats. Er zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar.
Over Annelies Verhijde: Vint textiel vooral interessant door de veelzijdigheid en de vele mogelijkheden. Ze werkt werk dan ook met veel verschillende textiele materialen. Kleur en gelaagdheid vindt ze boeiende thema’s. Zijde schilderen en werken met zijdevezel wisselt ze af met traditionele textiele technieken, die ze zowel monumentaal als in het platte vlak toepast. Meer info: www.anneliestextielwerk.nl.
Prijs en reserveren: De lezing is gratis bij aankoop van een entreekaart voor het museum (Volwassenen €9,50, museumjaarkaart geldig, zie website). Bij online bestellen moet dan het tijdslot 11.00 uur worden gereserveerd. Er zijn maximaal 20 plaatsen, reserveer uw plek via reservering@zilvermuseum.nl.

 

Kinderworkshop ‘Textiel en zilverdraad’
Zaterdag 31 oktober van 14.00-15.00 uur geeft Greethje van Royen van het VeelZijde-g Collectief een workshop voor kinderen in het kader van de expositie “Boek vol Zilverwerken”. De kinderen gaan een mooie ketting of armband maken en werken met textiel en zilverdraad. Vanaf 6 jaar.
Greethje van Royen:  heeft als leerkracht handvaardigheid en handwerken op lagere en middelbare scholen lesgegeven. Het werken met kinderen in deze vakken is een fantastisch iets en heeft haar altijd geboeid. Het werken met textiele materialen in verschillende technieken is een werkvorm, waar  ze zich na haar pensionering verder in verdiep.
Prijs reserveren: De workshop kost €7,50, kinderen moeten wel van te voren aangemeld worden via reservering@zilvermuseum.nl. Er is plaats voor maximaal 8 kinderen. Kinderen hebben gratis toegang tot het museum, voor volwassenen gelden de tarieven op de website.

 

Workshop ‘Papier maken van zijdevezels’ volwassenen
Op vrijdag 6 november van 11.00-12.30 uur geeft Mariolène Fikkers van het VeelZijde-g Collectief een workshop “Papier maken van zijdevezelsvoor volwassenen.
U maakt kennis met het werken met textiel en gaat aan de slag met het maken van papier van zijdevezels. U krijgt een rondleiding en bezoekt de expositie van het VeelZijde-g Collectief. Daarna sluiten we af met een kop koffie/thee.
Over Mariolène: In 1987 ben is ze geboeid geraakt door het batikken op natuurzijden stof. Door veel te experimenteren heeft ze haar eigen batiktechniek ontwikkeld. Door het gebruik van was veranderen de beelden op de doeken om zo te komen tot het gewenste vormen- en lijnenspel. Door laag over laag te schilderen, ontstaat er diepte in  haar werk en door haar kleurgebruik creëert ze een krachtige sfeer binnen haar ontworpen vormen. Meer info: https://www.fikkers.com/contact.html
Prijs en reserveren: De workshop kost € 17,50 per persoon inclusief materiaal, rondleiding, koffie/thee.  Exclusief de entree voor het museum, museumjaarkaart geldig. (Volwassenen €9,50, museumjaarkaart geldig, zie website).

 

 

Foto Rein de Lange

 

 

Gegevens

Begin:
26 september 2020
Einde:
22 november 2020
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Nederlands Zilvermuseum
Kazerneplein 4
Schoonhoven, 2871 CZ
+ Google Maps
Telefoon:
Schoonhoven
Website:
https: zilvermuseum.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.