Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Het Leids Wevershuis

18 augustus 2018

Het Leids Wevershuis wijdt onder de titel “De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” een kleine presentatie aan de kleding van de Watergeuzen, de helden van Leidens Ontzet in 1574 – met dank aan het Leids jaarthema van 2018: Water.

Wat hadden die Geuzen in het echt aan hun lijf? Verkleedkleren en filmkostuums kunnen nog zo mooi zijn, “echt” zijn ze niet – geen Watergeus was ermee van wal gestoken. En de realiteit blijkt vaak, heel wat vreemder te zijn dan fictie en verzinsels. Om die verdwenen realiteit van de 16e-eeuwse kleren dichterbij te halen zet gastconservator Geeske Kruseman in op experimenteel onderzoek; ze gebruikt onder andere archeologie en kunstgeschiedenis om de nodige gegevens te verzamelen.

In “De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” toont ze 2 voorlopige reconstructies van Geuzenkleding ca. 1574. De ene is een hoge officier van de Watergeuzen, de ander een gewoon bemanningslid van een Geuzenschip. Alle kleding is door haarzelf gemaakt, levensgroot en echt gedragen. De toelichting, met veel plaatjes, geeft een samenvatting van de bronnen voor de “look”, de kleuren en materialen, en informatie de constructie van de kledingstukken en de werkwijze van de kleermakers van toen.

Gastconservator Geeske Kruseman is er af en toe zelf bij (o.a. met de Open Monumentendagen) en geeft rondleidingen op maat (aanvragen via gees.krus@gmail.com).

“De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” is te zien in de woonkamer van het Leids Wevershuis,  náást de reguliere tentoonstellingen.
open; dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

 

Gegevens

Datum:
18 augustus 2018
Evenement Categorie:

Locatie

Museum het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143
Leiden,
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.