Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Geborduurde littekens van Joost van Wijmen : Den Bosch & Tilburg

9 oktober - 27 oktober

Ontwerper Joost van Wijmen legt intieme veranderingen aan ons lichaam bloot binnen uniek designproject . De afgelopen jaren verzamelde designer/ kostuumontwerper Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde. Deze verzameling is onder de naam ENCOUNTER#6 in september en oktober 2019 te zien in  het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en in het TextielMuseum Tilburg.

Gestolde getuigenissen
Doormiddel van designstrategieën haalt Van Wijmen binnen ENCOUNTER#6 informatie op bij verschillende doelgroepen over de impact die littekens hebben hun eigen lichaamsbewustzijn en welke gevolgen dit heeft voor de sociale interactie met anderen.
Van Wijmen ontmoette kinderen, pubers, volwassenen en ouderen tijdens meer dan honderd geënsceneerde ontmoetingen – live-encounters – op verschillende plekken; een middelbare school, bij een zorginstelling en in een bibliotheek, maar ook in een ziekenhuis en winkelcentrum, in musea en op pleinen. Niet alleen kopieerde Van Wijmen hun litteken op transparant folie, maar hij verzamelde ook het verhaal van vaak intieme veranderingen erachter.
Er is inmiddels een grote verzameling hand geborduurde littekens. Ze onthullen kleine en grote persoonlijke verhalen die tegelijkertijd universele thema’s blootleggen en bespreekbaar maken, zoals als intimiteit, privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten, deelnemen en gezien worden. Deze handgemaakte borduurwerken vormen een levende collectie, die ons op een andere manier naar ons (veranderende) lichaam laat kijken. Ze reizen in een mobiel expositiemeubel langs bibliotheken, musea, ziekenhuizen.

Met ENCOUNTER ziet Van Wijmen een rol weggelegd voor scenografische toepassingen van design research in het domein van de zorg, het onderwijs en mogelijk andere gebieden.

ENCOUNTER#6 – geborduurde littekens en hun verhalen van Joost van Wijmen is te zien in:• Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch, 30 aug – 5 sept
• ETZ, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg,
16 sept – 6 okt  er vinden live-encounters plaats op zaterdag 21 en 28 september en 5 oktober. Dan zijn Joost van Wijmen en een borduurder in het ziekenhuis aanwezig om nieuwe littekens te verzamelen


• TextielMuseum Tilburg 9 – 27 okt In het TextielMuseum is
op zondag 20 oktober een live-encounter.

project-encounter.nl

 

 

Gegevens

Begin:
9 oktober
Einde:
27 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

textielmuseum
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
Telefoon:
013 536 74 75
Website:
www.textielmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.