Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Fishy Fashion. Vlaardingse visserskleding.

18 juni 2016 - 13 november 2016

trui_scheveningenCentraal in deze expositie staat het onderzoek van Stella Ruhe naar Nederlandse visserstruien, waarover zij al twee boekdelen publiceerde. Stella Ruhe inventariseerde de diverse breipatronen, en kwam erachter dat de vrouwen die de truien breiden, per streek een voorkeur hadden voor bepaalde patronen. Zo heeft zij herleid welke patronen in welke visserstad gebruikt werden, waarom sommigen veel en anderen minder wol gebruikten, en waarom truien aan boord van de schepen zo populair waren als kledingstuk.

Visserstruien zijn globaal tussen 1870-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Vissers waren de eersten die truien als bovengoed droegen. De truien werden gebreid door hun moeder, hun vrouw, zuster, dochter of in opdracht volgens de motieven die de vrouwen in hun hoofd hadden: overgeleverd van moeder op dochter en nooit opgeschreven.

De zoektocht naar de bijna uit het collectieve geheugen gewiste visserstruien, alleen nog maar op oude foto’s uit die periode terug te vinden, leverde in de afgelopen 3 jaar 126 visserstruien uit 55 plaatsen op. Die zijn per kust en plaats geordend in VISSERSTRUIEN en VISSERSTRUIEN 2, verschenen bij Forte Uitgevers in Baarn. Daarin zijn ook de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in die periode en de leefomstandigheden van de vissers en hun gezinnen beschreven. Van de truien zijn schetsen en teltekeningen gemaakt en ze zijn opnieuw gebreid in moderne wollen garens in het kleurenpalet dat bij de visserstruien hoort: talloze blauwen, zwart, grijs en naturel. Ook de spannende verhalen en bijzondere wetenswaardigheden ontbreken niet.

Op deze site vind je ook verhalen over de Zoektocht naar de truien en de tentoonstelling van de nieuw gebreide truien. Je kunt hier een Lezing aanvragen, de boeken en Breiwol bestellen.

Wil je een visserstrui hebben, maar kun je niet breien, dan biedt de rubriek Vraag en aanbod een mogelijke oplossing. We nodigen (goede) breisters uit zich hier aan te melden en nodigen zoekenden uit daarop te reageren. Meer op de pagina Vraag en aanbod.

Gegevens

Begin:
18 juni 2016
Einde:
13 november 2016
Evenement Categorieën:
,

Organisator

E-mail:
info@vvv-vlaardingen.nl

Locatie

Museum Vlaardingen
Westhavenkade 56
Vlaardingen, 3131 AG Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
010-434 8722
Website:
www.museumvlaardingen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.