Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Expositie ‘Akaratos’ | Roermond

8 september 2018 - 13 januari 2019

Het Cuypershuis in Roermond toont de expositie ‘Akaratos’ met textiele werken van Marjan Eggels. Als inspiratie en uitgangspunt dienden de sjablonen van architect/ontwerper Pierre Cuypers. Met hedendaagse en ambachtelijke technieken zocht ze naar de gewenste vorm van haar associaties bij deze sjablonen. Breien, spinnen, laseren, borduren, er is bijna geen techniek te noemen of Marjan Eggels past die toe in haar textielkunst.

Eigenzinnige textielkunst geïnspireerd op Cuypers
De titel van de expositie verwijst naar Marjans atelier waar ze werkt aan haar vaak experimentele textielkunst. Die naam is doelbewust gekozen omdat die zo goed past bij het karakter van haar en van haar werk. ‘Akaratos’ betekent ‘eigenzinnig’. De kunstwerken zijn tot stand gekomen in het eigen atelier en in samenwerking met speciale ateliers zoals SteM in Sint-Niklaas, het Spark Lab in Rosmalen en het Textielmuseum in Tilburg.

Van jongs af aan geboeid door textiel volgt ze mode-opleidingen aan de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht en bij ArtEZ in Arnhem. Daarbij ontwikkelt ze een fascinatie voor patronen en structuren. Met haar gebreide vazen trekt ze als textielkunstenaar de aandacht tijdens de presentatie ‘Meesterlijk’ bij de Dutch Design Week in 2010. De Italiaanse interieurarchitecte Rossana Orlandi en de New Yorkse kleding- en accessoireswinkel ‘Anthropologie’ behoorden tot haar klanten en vormden zo een belangrijke stimulans voor haar carrière.

Bij een bezoek aan het Cuypershuis wordt ze geraakt door de sjablonen van architect/ontwerper Pierre Cuypers. Deze sjablonen dienden als inspiratie en uitgangspunt voor de kunstwerken die te zien zijn in de expositie ‘Akaratos’.

Aandacht voor Cuypers in zijn geboortestad Roermond
Het Cuypershuis in Roermond is het voormalige woonhuis en de werkplaats van de architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827 -1921). Hier ziet u naast een vaste presentatie doorlopend diverse exposities. Leer Pierre Cuypers kennen: zijn leven en werk als architect én hoe hij voor velen een inspiratiebron was. Maar ook hoe hij zijn woonhuis als staalkaart gebruikte. U ziet onderwerpen die voor de negentiende-eeuwse ontwerper relevant waren én actuele thema’s. Het Cuypershuis profileert zich bovendien als platform voor hedendaagse interieurvormgeving.

Open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

 

 

Gegevens

Begin:
8 september 2018
Einde:
13 januari
Evenement Categorie:

Locatie

Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1
Roermond, 6041 XG
+ Google Maps
Telefoon:
(0475) 359102
Website:
www.cuypershuisroermond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.