Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Els Lemkes – Leiden

29 juni 2019 - 1 september 2019

Het Museum  het LeidsWevershuis toont werk Els Lemkes Antiek Linnengoed tot kunst verheven. In de exposite Grafiek in Linnen.

Els Lemkes zal 2 lezingen geven over ‘Grafiek in Linnen’:
Zaterdag 13 juli om 15.00 uur
Zondag 1 september om 15.00 uur

Antiek handgeweven boerenlinnen werd vroeger gebruikt als beddengoed; de “rollen’ lagen in het kabinet te wachten… Dit is het materiaal waarmee Els Lemkes werkt, en tevens haar inspiratiebron. Het is voor haar een zoeken om de schoonheid van dit erfgoed, de bruidsschat in vroeger tijden, te behouden en als het ware “boven zichzelf te laten uitstijgen”. Ze maakt structuren van plooien die ze stikt, soms met kleuren en scheuren, waarna ze het geheel opspant. Door de licht-schaduw werking krijgt het een uitstraling die het linnen vernieuwd tot zijn recht laat komen, met verstilling als gevolg.

Els Lemkes aan het woord:
Door het verdwijnen van veel boerderijen, o.a. in de Achterhoek, gaat een historische traditie verloren. Dit culturele erfgoed wil  Els proberen te behoeden voor vergetelheid. “Ik wil recht doen aan het antieke, handgeweven boerenlinnen door het te transformeren naar kunst die vragen oproept en stille getuige wil zijn…
Dit doe ik met respect voor het bijzondere weefsel door plooien, stikken, scheuren en spannen, zonder het linnen te combineren met andere materialen. Soms voeg ik kleur toe.
Waar mogelijk laat ik de rood geborduurde monogrammen zien, als knipoog naar het
verleden. Het zwarte monogram werd gebruikt bij doodshemden, die ook van dit linnen werden gemaakt; helaas heb ik er nooit een op de kop kunnen tikken… Ik kreeg vele rollen linnen en lakens met slopen van mijn schoonmoeder. Tot 1975 woonde zij op de boerderij “De Lüthe” in Barlo, een buurtschap bij Aalten in de Achterhoek.”

Als er in het midden slijtplekken ontstonden, werd de middennaad losgetarnd en werden de zijkanten met elkaar verbonden, zodat nu de dunne plekken aan de buitenkant zaten.

Was het tijd voor nieuwe lakens omdat ze tot op de draad versleten waren, dan riep de boerin het personeel mee naar boven. Nadat zij de sleutel in het slot van de linnenkast stak en de deuren opende, deelde zij de lakens uit…waar iedereen stil van werd. Wie de lakens uitdeelde had het gezag over de linnenkast en daarmee over de gehele huishouding.

 

Gegevens

Begin:
29 juni 2019
Einde:
1 september 2019
Evenement Categorieën:
,

Locatie

museum het Leids weverhuis
Middelstegracht 143
Leiden, Leiden 2312 TV Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
071-3010687
Website:
www.wevershuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.