Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

“Dutch design ” Kanten uit de 20ste eeuw | Leeuwarden

18 mei 2018 - 30 april 2019

In de tentoonstelling staat kant centraal, gekoppeld aan kunst en design. Te zien is de invloed van de Art Nouveau op kant( 1890 -1910), Art Deco kanten ( 1910 – 1940) :  “een Nieuwe Hollandse kant ”, de kanten van Mw. de Jager-Meezenbroek. Zij heeft als eerste de meetkundige principes, die door de architect H.P. Berlage werden toegepast in de bouwstijl, in haar kantwerken toegepast. Kant geïnspireerd op ontwerpen van Escher en Mondriaan, en hedendaags kant geïnspireerd op kant uit de 17de, 18de en 19de eeuw.

Over de tentoonstelling.
Kant  staat centraal, maar het thema Dutch Design zal ook in de andere collecties van het museum te zien zijn. Er is kantwerk van Mirjam Schavemaker – Heinsbroek waarin zij zich heeft laten inspireren door Piet Mondriaan. Met haar kantwerk dat geïnspireerd is op M.C. Escher heeft zij in 2014 de tweede prijs gewonnen in een ontwerpwedstrijd die georganiseerd werd door het Textiel Museum in Tilburg.

Zij was een hele dag te gast in het Textiel lab, waar onder andere ontwerper Jan Taminiau gewerkt heeft, en heeft van begin tot einde gezien hoe haar ontwerp op stof werd geprint. Dit proces, het kantwerk en de daaruit voortgekomen unieke stof deelt zij graag met de bezoekers tijdens de tentoonstelling.
Altijd al eens willen experimenteren zoals M.C. Escher? Ook dat is mogelijk tijdens deze tentoonstelling Naast werk van Mirjam Schavemaker – Heinsbroek is er ook kantkloswerk geïnspireerd op Escher te zien waarvan de patronen ontworpen zijn door Christa van Schagen.

In 1890-1910 ontstond de kunststroming Art Nouveau in Europa. Als reactie op de voorgaande Neo stijlen en de afkeer van de mechanisering en massaproductie zocht men naar nieuwe wegen. Er kwam een terugkeer naar unieke met de handgemaakte werkstukken. In die tijd was er plaats voor het handwerk van de vrouw. Zo ontstonden prachtige Art Nouveau werkstukken in kant die op deze tentoonstelling te zien zijn.  

De periode van de Art Deco van 1910 -1940 bereikte haar hoogtepunt in de jaren twintig van de vorige eeuw. Deze geabstraheerde, sterk op ritme en verhouding gerichte ontwerpen kwamen van een aantal kunstenaars, die zich zowel in Nederland (o.a. in de architectuur: de Amsterdamse school stijl van Berlage), als elders in Europa daarmee bezighielden. Op het gebied van kantklossen doet zich deze ontwikkeling ook voor. In Duitsland Leni Matthaei en in Nederland Mevr. de Jager Meezenbroek van Beverwijk. Zij was tekenlerares aan de tekenacademie te Amsterdam en kwam zodoende in contact met de heer Berlage. Zij heeft als eerste de meetkundige principes van Berlage toegepast in haar kantontwerpen. Zij gaf deze kant een nieuwe benaming: “een nieuwe Hollandse kant” Ook aan deze kanten schenkt de tentoonstelling aandacht.

Milanees kanten uit de 17de eeuw hebben Bonny van Bergen geïnspireerd tot het maken van hedendaagse ontwerpen.

De expositie ‘Dutch Design” laat hedendaagse kanten zien, die hun oorsprong en inspiratie gevonden hebben in kanten uit vorige tijden en uit  ontwerpen van huidige kunstenaars. Kortom een tentoonstelling waar de kant centraal staat maar gekoppeld aan kunst en design.

Het kantklosmuseum…
Het “rijke” verleden en heden op treffende wijze in beeld gebracht. Vaste expositie in het museum : ‘Kantreis door Europa”. Het museum bevat een vaste collectie van kant en kantattributen. Deze tentoonstelling heeft als titel “Kantreis door Europa”.

Van verschillende landen uit Europa zoals Frankrijk, België, Groot Brittanië , Ierland, Spanje, Tsjechië, Duitsland etc. kan men het kantmateriaal en kanten bewonderen.

Elk land heeft zijn eigen kussen en specifieke klos- en naaldkanten. Ga mee op reis door Europa!

In het museum worden doorlopend kantdemonstraties gegeven.

 

 

 

Gegevens

Begin:
18 mei 2018
Einde:
30 april
Evenement Categorie:

Locatie

museumpakhuiskoophandel
Oostersingel 8
Leeuwarden,
+ Google Maps
Telefoon:
058 - 2998021 (museum)
Website:
www.museumpakhuiskoophandel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.