Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Draad & Dracht Goes

14 december 2018 - 9 juni 2019

Historisch Museum de Bevelanden toont  met deze nieuwe wissel- expositie ‘Draad & Dracht : steken, stoppen en stikken in Zeeland, prachtige handwerk uit de streekdracht in de Bevelanden. Een ruime selectie van merklappencollectie is in deze tentoonstelling te zien. 

Draad.
Tijdens hun opleiding leerden de meisjes verschillende stop technieken en maakten zij merklappen. Merklappen werden veelal gemaakt door meisjes, variërend in leeftijd van 5 tot 14 jaar, als oefening voor het borduren en merken van het later door hen te maken linnengoed of kledingstukken. In deze expositie zijn verschillende van deze merklappen en borduurwerken tentoongesteld. Moeders, dochters en dienstmeiden naaiden ondergoed, beuken, rokken en schorten en versierden de kleding met borduurwerk. Ook halsboorden en manchetten werden met speciale borduursteken afgewerkt.

Ook bijzonder is de rode mansrok uit 1830 met geborduurde letters S.J. v.L. De mansrok, uit particuliere bruikleen, is waarschijnlijk afkomstig uit Kwadendamme, maar werd op meerdere plaatsen in Zeeland gedragen.

Dracht
Het museum heeft zeer recent een bijzonder schilderij aan kunnen kopen van een meisje in Noord-Bevelandse streekdracht geschilderd door Marinus Zwigtman (ca. 1845). Dit is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Noord- Beveland. In deze expositie is het schilderij voor het eerst te zien. Typisch voor die tijd is de manier waarop het kindermutsje werd geplooid. Op het hoofd draagt het meisje een witte muts, met rond het gezicht een aantal stroken die in pijpplooitjes gelegd zijn.

Voor meer informatie zie website museum

 

Gegevens

Begin:
14 december 2018
Einde:
9 juni
Evenement Categorie:

Locatie

Historisch Museum De Bevelanden
Singelstraat 13
Goes,
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.