Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

‘Dissidence – Quilting Against’ Hasselt

9 februari 2019 - 26 mei 2019

‘Dissidence – Quilting Against’: Nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars stellen verschillende maatschappelijke thema’s zoals milieu, oneerlijke handel en de mode-industrie in vraag vanuit vier verschillende hoeken: historisch, economisch, activistisch en technisch. Geïnspireerd door het Begijnhof en haar eerste bewoners – een van de eerste vrouwenbewegingen uit onze geschiedenis, dissidenten en voorlopers van het feminisme – drukken de ontwerpers zich via quilts kritisch uit en inspireren ze vanuit een alternatieve insteek. De laatste tenstelling van Z33 in het Hasseltse Begijnhof, want in september opent het nieuwe gebouw van Z33, naast het bekende tentoonstellingsgebouw aan de Zuivelmarkt.

Al in de 14de eeuw oordeelden de begijnen dat ze geen slaafse gehoorzaamheid verschuldigd waren. Het vrijheidsconcept stond voor hen centraal: ze leefden autonoom en organiseerden zich economisch zelfstandig, onder meer door te quilten. Hun quilts waren niet alleen decoratief, maar hadden ook een symbolische betekenis en representeerden bovenal hun persoonlijke mening.

Net zoals de begijnen, zetten de ontwerpers zich in ‘Dissidence – quilting against’ met hun quilts af tegen de overheersende opvattingen in onze maatschappij, onder andere de mode-industrie. Hoewel die industrie snakt naar verduurzaming en heroriëntatie, blijft structurele verandering uit. Verder geven de ontwerpers een nieuwe kijk op de techniek van quilten. Zo is elke quilt een innovatieve, hedendaagse interpretatie die naast de mode-industrie nog heel wat andere thema’s aan de kaak stelt, van politiek, feminisme en individualiteit tot de wetenschap, spiritualiteit en massamedia. Een aantal ontwerpers werken daarvoor samen met mode-incubator MIA-H, dat met zijn maaklaboratorium digitale en ambachtelijke technieken verenigt.

Open: dinsdag – vrijdag: 10u – 17u
zaterdag – zondag: 11u – 18u
Elke zaterdag en zondag om 15u: gratis rondleiding met toegangsticket.

Curator
Ronald Clays

Grafische vormgeving
Noortje De la haye

Deelnemers
Pinar & Viola – resident bij MIA-H
Hanne De Wyngaert
Raf Simons
Nienke Hoogvliet
William Ludwig Lutgens – resident bij MIA-H – i.s.m. FLACC.
Bettie Boersma
Charlotte Maëva Perret – resident bij MIA-H
Shayli Harrison
Aya Kawabata – resident bij MIA-H
Navine G. Khan-Dossos – resident bij MIA-H

Gegevens

Begin:
9 februari 2019
Einde:
26 mei 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
Hasselt, 3500 België
+ Google Maps
Telefoon:
+32 11 23 96 21
Website:
http://www.modemuseumhasselt.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.