Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Decoratietechnieken in de mode: SMUK , Hasselt

12 oktober 2019 - 8 maart 2020

Decoratietechnieken in de mode: een show off’, een interactieve wereld vol pracht en praal. In deze nieuwe tentoonstelling komen zowel historische als hedendaagse versiertechnieken aan bod die de luxemode zo typeren. Kleding, accessoires en couture opgesmukt met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa. Bekende ateliers zoals Hurel, Lesage en Lemarié krijgen een centrale plaats, maar ook de bezoekers spelen in de tentoonstelling een hoofdrol. In de wonderkamers kan de bezoeker zelf aan de slag met hoogwaardige decoratieve ambachten.

Een nieuw licht op de decoratieve technieken in de (luxe)modewereld

Het verhaal van SMUK start in de achttiende eeuw: hét hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk én het moment waarop zelfs de heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten.  De rococo is ook de tijd waarin de ambachten als le brodeurle plumassier en le rubannier werden beschreven door Diderot en d’Alembert in hun Encyclopédie. Deze métiers zijn binnen de modewereld en de haute couture vandaag nog steeds nauw verbonden met exclusiviteit en luxe.

De industriële revolutie in de negentiende eeuw brengt alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant. Haute couture associeer je met handwerk en vakmanschap, maar in hun zoektocht naar exclusiviteit en vernieuwing vullen ontwerpers handwerk meer en meer aan met machine- en computergestuurde technieken.

Gegevens

Begin:
12 oktober 2019
Einde:
8 maart
Evenement Categorie:

Locatie

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
Hasselt, 3500 België
+ Google Maps
Telefoon:
+32 11 23 96 21
Website:
http://www.modemuseumhasselt.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.