Laden Evenementen

de S+oplap Amsterdam

10 juli - 31 oktober

Gefascineerd door de schoonheid en het ambacht van de stoplap bedacht ontwerper Sanne van de Goor het project de S+oplap, een oefening in los en vast. Een project over de stoplap van toen, gekoppeld aan meisjes van nu. Het centrale element van dit project is lange banen stof die zijn bedrukt met een grafisch patroon dat is geïnspireerd op de oude stoplappen – met in de print opgenomen gaten.
De installatie – bestaande uit de zes grote banen stof, de gedocumenteerde gesprekken en prints van originele stoplappen – zal voor vier maanden te zien zijn bij New Metropolis. De grote ramen van New Metropolis laten het werk zien vanaf de straat en de gesprekken zijn via een podcast beschikbaar om ook buiten de tentoonstellingsruimte te beluisteren.

De stoplap is een oefenlap waarop meisjes van 12 tot 15 jaar van de 17e tot de 20e eeuw bindingen en stoppen leerden maken. En diende als een middel om meisjes, met name wezen, een beroep te leren dat hen in staat zou stellen om zelfstandig geld te verdienen als linnenstopster. De aard van de stoplap, als een ruimte voor zowel precisie als imperfectie, vormt de kern van dit project. Stoppen die te ver naar links zijn genaaid; stoppen die niet helemaal kloppen; stoppen die nooit helemaal zijn afgemaakt.

Deze stukjes handwerk – die zowel perfectie als imperfectie in zich hebben – koppelt Sanne aan de huidige generatie meisjes in Amsterdam.

Project de S+oplap vindt plaats in Nieuw-West en beschouwt de stoplap als een metafoor voor het praten over onafhankelijkheid, individualiteit en imperfectie met tienermeisjes. Wat betekent onafhankelijkheid in 2019? Hoe maak je je los en verbind je jezelf in het tijdperk van sociale media? Wat gebeurd er als we de puberteit en volwassenwording koppelen aan stoppen en repareren?

 Deze nieuwe patronen zijn een eigentijdse vertaling van de stoplap. Door middel van een reeks handwerksessies bij New Metropolis in Nieuw-West worden tienermeisjes uit de buurt gevraagd om de onvolledige prints te herstellen.
Binnen de parameters van het project vullen de meisjes het gat op, door op hun eigen manier te tekenen. De print moedigt hen aan door te gaan met het patroon, maar biedt ook ruimte voor hun eigen creativiteit – om los te komen van het patroon en hun eigen richting te bepalen.

Historisch gezien werd handwerk vaak in groepen gedaan, vrouwen die samen aan het werk waren, en tegelijkertijd zaken bespraken en analyseerden – het repetitieve en kalme van het herstellen, was de geleider van het gesprek. Tijdens de handwerksessies worden de gesprekken tussen de meisjes opgenomen als een geluidsdocument en vormen de basis voor een installatie die bestaat uit de audio-opnames, de ‘gerepareerde’ prints en de historische stoplappen. De stoppen, met hun talloze steken en reparaties, laten visueel de verbanden zien tussen de meisjes, die allemaal van verschillende achtergronden zijn, maar in dezelfde buurt in Nieuw-West wonen. Het handwerk en praten fungeert als een katalysator, waardoor ruimte ontstaat voor het maken van verbindingen – tussen elkaar, tussen het verleden en het heden, tussen het herstelde en datgene dat nog gerepareerd moet worden.

Gegevens

Begin:
10 juli
Einde:
31 oktober
Evenement Categorieën:
,

Locatie

New Metropolis
Rendorpstraat 1
Amsterdam,
+ Google Maps
Website:
https://stoplap.nl/info-NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.