Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

De MuseumFabriek | Enschede

6 oktober 2018 - 17 december 2018

De MuseumFabriek in Enschede verandert vanaf 6 oktober een deel van het museum tot De Tijdelijke Textieldrukkerij. Oude ambachten en de allernieuwste technieken smelten hier samen. De Tijdelijke Textieldrukkerij is een expositie over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken. In samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam toont de MuseumFabriek ontwerpen van kunstenaars met stukken uit eigen collectie. En dat is niet het enige: in een nieuw ingerichte, professionele Makerspace kan iedereen aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Bezoekers worden uitgenodigd om zelf te bedenken, ontwerpen en maken.

textielfabriek_openhuisIn het weekend van 6 & 7 oktober houdt De Museumfabriek ‘Open Huis’. Niet alleen de opening van ‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’ wordt gevierd, maar ook de opening van het BankGiro Loterij Auditorium, De Makerspace en de Museumkantine. Er zijn heel veel activiteiten voor jong en oud in dit weekend waarin het ook nog Weekend van de Wetenschap is.

Inspiratie is er volop – de Makerspace wordt omgeven door een tentoonstelling waarbij nieuw werk van tien bekende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers te zien is. Zij reisden naar India waar ze samen met Indiase ambachtslieden de oude tradities en nieuwe technische mogelijkheden van textiel onderzochten. Voor hun nieuwe werk lieten ze zich inspireren door de unieke textielcollectie van De Museumfabriek.

De Textielfactorij

De Textiel Factorij is een onderzoekproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits: katoen beschilderd met veelkleurige patronen. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken, ze hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze cross-culturele uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden. De Textiel Factorij bevordert duurzame kennisuitwisseling en draagt bij aan de instandhouding van het gedeeld cultureel erfgoed.

 

Gegevens

Begin:
6 oktober 2018
Einde:
17 december 2018
Evenement Categorieën:
,

Locatie

de MuseumFabriek
Het Rozendaal 11
Enschede, 7523 XG
+ Google Maps
Telefoon:
053 201 2099
Website:
www.demuseumfabriek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.