Laden Evenementen

circulaire sculpturen in het fries museum

15 februari - 17 mei

Hendrickje Schimmel (Arnhem, 1990) presenteert tentoonstelling Tenant of Culture: I forgot to tell you I’ve changed het kledingstuk als sculptuur, in Het Fries Museum. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Om stelling te nemen tegen de verspilling in de mode-industrie, fabriceert Schimmel nieuwe kleding uit restmateriaal, desnoods met chocoladevlekken er nog op. Van Westernlaarzen gemaakt van platgestreken oude schoenen tot een jas uit tweedehands leren tassen. Vodden krijgen een tweede leven en verworden in Schimmels handen tot stoffen kunstwerken.

Hendrickje Schimmel heeft Friese roots en woont en werkt nu in Londen. De kunstenaar werkt onder de naam Tenant of Culture, onder andere om commentaar te leveren op de merkencultuur en de verspilling binnen de mode-industrie. Als ‘huurder van cultuur’ ziet ze zichzelf meer als postproducer of voddenraper dan als autonome kunstenaar. ‘Ik neem bij wijze van spreken allerlei aspecten van de cultuur in bruikleen om er mijn interpretatie aan te geven.’ Daarbij gooit ze conventies overboord; het materiaal bepaalt de snit en een rits zit niet altijd op de gebruikelijke plek. Voortdurend vraagt ze zich af: hoe bepalen we wat moet worden opgeslagen, hersteld, beschermd en bewaard?

activiteiten
Hanne Hagenaars is de curator van Tenant of Culture: I forgot to tell you I’ve changed. Zij is sinds 1 mei 2019 werkzaam als conservator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum in Leeuwarden. Gedurende de tentoonstelling geeft zij enkele exclusieve rondleidingen. Ook organiseert het museum zondag 22 maart een circulaire middag die in het teken staat van de kunst van het Upcycling.

Gegevens

Begin:
15 februari
Einde:
17 mei
Evenement Categorie:

Locatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
058 255 55 00
Website:
www.friesmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.