Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Ambacht in Dracht | Zuiderzeemuseum

15 december 2017 - 6 mei 2018

De tentoonstelling presenteert een selectie van nieuwe ontwerpen en kunstvoorwerpen geïnspireerd op de sits, welke onderdeel zijn van het researchproject de Textiel Factorij. 
Sits
Sits is katoen, beschilderd met veelkleurige patronen. In de 17e eeuw brachten VOC-schepen het textiel vanuit het verre oosten mee naar Europa en ontstond een levendige handel in sits. Oorspronkelijk hadden de stoffen levendige bloempatronen, gebaseerd op Indiase motieven. Later werden de ontwerpen steeds meer afgestemd op de Europese smaak. Tot in de 19e eeuw bleef Indiase sits een gewild materiaal in kleding en interieur. In de Nederlandse klederdrachten speelde sits tot in de 20ste eeuw een belangrijke rol als materiaal om mee te pronken en is daarom ook terug te vinden in de textielcollectie van het Zuiderzeemuseum

Voor de Textiel Factorij reisden hedendaagse kunstenaars, filmers en ontwerpers naar India om daar samen te werken met ambachtslieden. Ze wisselen (nieuwe) kennis en inspiratie uit en bewijzen hiermee dat sits blijft inspireren.

Lipika Bansal en Ruud Lanfermeijer deden gezamenlijk onderzoek naar het gedeeld textiel erfgoed van Nederland en India. Bansal, initiatiefneemster van het researchproject de Textiel Factorij koppelde ontwerpers aan Indiase ambachtslieden op basis van hun ontwerpvoorstel. “Uitgangspunt voor de Textiel Factorij is design for empowerment. Hiermee laten wij de artistieke en zakelijke banden tussen deze landen en tussen vormgevers en ambachtslieden herleven.”

Het museum selecteerde voor Ambacht in Dracht het werk van zeven ontwerpers die deel hebben genomen in dit project, dat gebaseerd is op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In hun werk leggen de ontwerpers een  verbinding met de traditionele sitsen kledingstukken uit de museumcollectie. Zo ontwierp Bas Kosters een outfit uit de recente collectie ‘My Paper Crown’ ,geïnspireerd op traditionele visserskleding uit het Zuiderzeegebied en ontwikkelden Marlies Visser en Meeta Mastani een hedendaagse kraplap op basis van patronen uit de natuur en traditionele, Indiase choli (blouses).

De tentoonstelling is tot en met 6 mei te bezoeken in het binnenmuseum. Hier vinden voorjaarsvakantie knutselactiviteiten plaats,  gebaseerd op de verschillende tentoonstellingen. Zo kunnen er canvas tasjes bestempeld worden met gebruik van een blokdruktechniek. In februari en maart worden er verschillende masterclasses door Nathalie Cassee en Bas Kosters georganiseerd, i.s.m. de Crafts Council. Laat je dus inspireren door de tentoonstelling Ambacht in dracht!

Over de Textiel Factorij
De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken en hebben aan deze cross-culturele  uitwisseling een hedendaagse invulling gegeven . Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden. De Textiel Factorij bevordert duurzame kennisuitwisseling en draagt bij aan de instandhouding van het gedeeld cultureel erfgoed.
www.textielfactorij.org

 

 

Gegevens

Begin:
15 december 2017
Einde:
6 mei 2018
Evenement Categorie:

Locatie

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12 - 22
Enkhuizen, 1601 LA
+ Google Maps
Website:
http://www.zuiderzeemuseum.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.