Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

600 Barbies Almelo

12 september 2020 - 31 januari 2021

In  het Stadsmuseum Almelo  staan ruim 600 Barbiepoppen die wereld van glamour en mode weerspiegelen.  De Barbies laten de ontwikkeling van de mode zien vanaf eind jaren vijftig tot heden. Ze zijn afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld Bettina Dorfmann, die meer dan 18.000 Barbiepoppen heeft en in het Guinness Book of Records is opgenomen. Zij en Karin Schrey zijn medevormgevers van de expositie.

De tentoonstelling gaat uitgebreid in op de diverse modelijnen : van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode. Behalve in de bekende glamoureuze avondkleding verschijnt ze in een vroeg stadium in een (roze) ruimtevaartpak, als brandweervrouw, in een rolstoel en met een andere huidskleur.

Mode blijft een grote rol spelen. Barbie gaat helemaal met haar tijd mee en draagt een minirok in de jaren zestig, disco-kleding in de jaren zeventig, ze krijgt schoudervullingen in de jaren tachtig, kleedt zich in joggingoutfit en is in de jaren negentig in naveltruitjes te koop. Met het nieuwe millennium worden haar vormen ronder en krijgt ze een ander kapsel en nieuwe make-up. De Barbiepop krijgt ook designer kleding van wereldbekende ontwerpers zoals Dior, Versace en Givenchy. Beroemde sterren zoals Marilyn Monroe, Liz Taylor als Cleopatra, Heidi Klum en Shakira worden inspiratiebronnen voor de aankleding van de Barbiepop.

Niet alleen is ze haar tijd ver vooruit doordat ze in diverse etnische varianten verschijnt, ze oefent ook mannelijke beroepen uit zoals die van archeoloog, astronaut, dierenarts en coureur. In 1992 stelt ze zich zelfs kandidaat voor het Witte Huis. En doet de Barbiepop eerst nog aan typisch vrouwelijke sporten zoals skiën en ballet, later volgen honkbal en voetbal en vervangt Barbie haar rolschaatsen voor skeelers. Door die verschillende facetten van de Barbiepop weerspiegelt de tentoonstelling als het ware de maatschappelijke ontwikkeling en de emancipatie van de laatste decennia. Verder verschijnen al gauw andere leden van de familie zoals Ken, Allan, Midge en Skipper.

Ontstaansgeschiedenis Barbie
9 maart 1959 bedenkt Ruth Handler  de pop nadat ze haar dochter met kartonnen aankleedpoppen had zien spelen. De pop krijgt de naam van haar dochter: Barbie Millicent Roberts. Dan introduceert de Amerikaanse firma Mattel de pop op een speelgoedbeurs. In het eerste jaar worden meteen al ruim 300.000 Barbiepoppen verkocht.  De kleding voor deze eerste Barbie is ontworpen door modeontwerpster Charlotte Johnson. Barbie krijgt een eigen televisieprogramma en een vriendje, Ken, genoemd naar Handlers zoon. Later zulen nog meer familieleden en vrienden verschijnen.
Nadat Barbie in 1968 een Afro-Amerikaans vriendinnetje heeft gekregen, Christie, verschijnt ze in 1980 ook zelf in zowel een Afro-Amerikaanse als een Latina versie. Vanwege de kritiek op het onrealistisch perfecte uiterlijk van de Barbiepoppen, introduceert de producent in 2016 poppen in vier verschillende lichaamsvormen, zeven huidskleuren en verschillende haarstijlen.
In 1967 staat het wereldberoemde model Twiggy model voor een Barbiepop. Zij is de eerste beroemdheid die in Barbieformaat wordt uitgevoerd.
Later volgen diverse andere sterren zoals Cher, Audrey Hepburn, Diana Ross, Heidi Klum en
JK Rowling. In de expositie zijn ook Barbiepoppen te vinden met kleding ontworpen door de bekende Amerikaanse mode- en kostuumontwerper Bob Mackie. Hij is een van de ruim zeventig modeontwerpers die sinds 1959 kleding voor Barbie hebben ontworpen.

 

Gegevens

Begin:
12 september 2020
Einde:
31 januari
Evenement Categorie:

Locatie

stadsmuseum Almelo
Prinsenstraat 13
Almelo,
+ Google Maps
Website:
www.stadsmuseumalmelo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.