Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

100.000 bomen en een bos van draad, Den Haag

19 maart - 25 juli

Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar en start het jubileumjaar met een bijzondere primeur: het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst tentoongesteld. Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot laten zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken.

Handwerk

Het bos wordt in al haar stadia getoond: jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Het doek wordt opgehangen in spiraalvorm – Vrugts variant op de panoramavorm – waarin de bezoeker kan gaan dwalen. Geuren en geluiden zullen herinneringen oproepen. Alle zintuigen worden aangesproken.

In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags Panorama van Scheveningen – het schilderij dat geen schilderij mag lijken – staat bij Vrugts panorama de tactiliteit van het materiaal en het zichtbare handwerk centraal.

Vergankelijkheid

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal en in de zoom worden zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer toegevoegd. Zodra het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvédère, zal het doek vergaan en de zaden ontkiemen in een nieuw bos.

Het idee voor dit bos komt voort uit de zorgen die Vrugt heeft over de veranderingen in het klimaat en de natuur. Als individu voelt ze zich machteloos, maar in plaats van passief observeren, heeft zij gekozen voor een positieve aanpak.

Iedere borduursteek heeft een verhaal

In dit project is participatie cruciaal, het maakproces vormt onderdeel van het werk. Mensen die meehelpen delen iets van zichzelf met elkaar en zo vormt iedere borduursteek een eigen verhaal.

Binnenkort zijn de verhalen op deze website te lezen.

 

Gegevens

Begin:
19 maart
Einde:
25 juli
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
Den Haag, 2518 AA
+ Google Maps
Website:
https://www.panorama-mesdag.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.