Watersnoodramp in textiel

de verdronkenen. vijf panelen met de namen van alle 1836 slachtoffers van de watersnoodramp van 1953. monumentaal werk vanb miep van riessen in verf en textiel op doek.

De verdronkenen. Vijf panelen met de namen van alle 1836 slachtoffers van de watersnoodramp van 1953.

Op 1 februari 1953 vond een ongekende ramp plaats waarbij grote delen van Zeeland, Noord-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden overstroomden. Vandaag, 65 jaar later, wordt deze Watersnoodramp herdacht vanuit het Watersnoodsmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk. Tijdens deze (nationale) herdenking wordt het monumentale  kunstwerk ‘De Verdronkenen’ van Miep van Riessen onthuld. In het artikel ‘Spelen met rechte steken’, in de Vezel van afgelopen december, schreef Afke Zwierzina er al iets over. 


De Verdronkenen

Tussen 2003 en 2008 werkte beeldend kunstenaar Miep van Riessen aan haar magnum opus ‘De Verdronkenen’.  Van elke slachtoffer van de Watersnoodramp van 1953 borduurde ze, met de hand in alfabetische volgorde, de familienaam met daarachter de voornamen en het geboortejaar. Door subtiel gebruik van verschillende kleuren garens voor de letters ontstaat de suggestie van een derde dimensie, waardoor in het werk de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zichtbaar worden. Zo zijn de namen van slachtoffers en de geografische omvang van de ramp in het kunstwerk letterlijk met elkaar verweven. Als bron voor de namen in het werk heeft Miep van Riessen gebruik gemaakt van de officiële slachtofferlijst van Het Rode Kruis. Het werk bestaat uit vijf panelen – samen 1,34 bij 2,36 meter. De kunstenares heeft er vijf jaar over gedaan om steekje voor steekje alle slachtoffers een plaats op haar monument te geven.

Miep van Riessen

Beeldend kunstenaar Miep van Riessen studeerde in 1967 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch, afdeling Monumentaal. Ze exposeerde haar werk vanaf de jaren ‘70 op solotentoonstellingen en in groepsexposities, onder anderen met kunstenaars uit haar woonplaats Schagen en met collega-kunstenaars uit de textielwereld.

Miep van Riessen overleed op 14 juni 2015 op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Haar werk was op dat moment tentoongesteld in verschillende musea in Nederland. Veel van haar werk is aangekocht door particulieren en enkele tientallen werken hangen in bruikleen bij particulieren thuis. De kunstuitleen van haar eigen werk die Miep van Riessen in 2002 begon, wordt nu voortgezet door de Stichting Miep van Riessen, die het oeuvre van Miep van Riessen beheert, daar bekendheid aan geeft en ervoor zorgt dat het werk wordt geëxposeerd.

Het Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat bij Ouwerkerk op 6 november 1953. Het museum is geopend in 2001 – toen nog in één caisson – en in 2009 uitgebreid met een presentatie in alle vier de caissons.

Het textiele kunstwerk krijgt een passende plek in caisson 2, het deel van het Watersnoodmuseum waar de emoties centraal staan. Het is te zien in een speciaal hiervoor gemaakte vitrine, die klimatologisch geschikt is voor een kunstwerk waarin textiele garens zijn verwerkt. De vitrine is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Watersnoodmuseum, Stichting Renesse en donateurs van Stichting Miep van Riessen.

De Verdronkenen zal tevens een plaats krijgen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem – in digitale vorm – als onderdeel van de Canon van Nederland. Ook maakt het deel uit van de Kunstroute van de Stichting Renesse.

Vandaag, 1 februari, wordt bij de 65-jarige herdenking het vierde caisson heringericht met een interactieve tentoonstelling over de bewustwording van de impact van water. De titel: ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de volgende vloed.’

Ter gelegenheid van de onthulling van het kunstwerk in het Watersnoodmuseum geeft Stichting Miep van Riessen een boekje uit over de totstandkoming van het werk ‘De Verdronkenen’. Het is voor 15 euro verkrijgbaar bij Stichting Miep van Riessen en het Watersnoodmuseum.

Let op: op 1 februari is het museum gesloten! Op zaterdag 3 februari houdt het museum een ‘Open Dag’. Tijdens de Open Dag is de toegang tot het museum gratis en zijn er allerlei activiteiten in de vier caissons te bezoeken. Tijden: van 10.00 – 17.00 uur.

Het Watersnoodmuseum
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwerkerk
Tel: 0111 – 644 382
E-mail: info@watersnoodmuseum.nl