Verrassende modetentoonstelling Catwalk verlengd tot 23 mei

Foto: Erwin Olaf | Model: Ymre Stiekema | Bruidsjapon (1759)

Foto: Erwin Olaf | Model: Ymre Stiekema | Bruidsjapon (1759)

Buitengewoon verrassend. Prachtig vorm gegeven. Ik zag elke keer iets nieuws. Ongelofelijk de bruidsjurk. Een greep uit de enthousiaste reacties van vier bezoekers van de modetentoonstelling Catwalk. Voor het eerst toont het Rijksmuseum een ruime keuze uit zijn gevarieerde modecollectie. De ruim tachtig stukken komen uit de periode 1625 tot 1960 en zijn ooit gedragen door welgestelde Nederlanders. Fotograaf Erwin Olaf heeft de tentoonstelling door zijn vormgeving tot een unieke beleving gemaakt.

Door Annelies Diekman

Deze bijzondere collectie wordt gepresenteerd in zes zalen van de Philipsvleugel. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent. De tentoonstelling laat op prachtige wijze de veranderingen in de mode zien, van gesloten hals tot diepe decolletés, van lange mouw naar korte mouw, van bollende naar strakke en wijde jurken.

Dit is bijzonder mooi te zien in de video gemaakt door Erwin Olaf bij binnenkomst in de eerste zaal (zie hieronder). Silhouetten uit verschillende tijdperken lopen geleidelijk in elkaar over. De 18 kostuums zijn allemaal op dezelfde manier gefotografeerd. De doorgaande beweging laat zien hoe in de loop der tijd steeds andere delen van het vrouwelijk lichaam, zoals heupen, taille, buste en schouders werden benadrukt.

Catwalk

Het is een feest om door de zes zalen te lopen met elk hun eigen sfeer. Van donker naar licht. Eén zaal heeft een echte catwalk waar menigeen neerstrijkt op de zilveren stoeltjes. Carla: Ik vond de catwalk heel erg mooi… gewoon zitten op een stoel en al het moois uit de mode van tientallen decennia aan je voorbij zien glijden. Jeanette met vriendin: We hebben echt de tijd genomen om de modeshow langs ons heen te zien trekken, steeds weer nieuwe details ontdekt.
In de donkere zaal met haar subtiele belichting krijgt elke jurk de aandacht die het verdient. De stoffen, de borduursels, het appliqueerwerk, de geweven bloemen, je oog trekt er naar toe. De kapsels zijn kunstig gemaakt van papier. Wat een geduld om de jurken te maken, al dat handwerk, de knoopsgaten, de corsages, de pailletten, de kralen, de gewichtjes (!). Om te kwijlen zo mooi.

De Bruidsjurk

Trouwjurk van Helen Slicher, die zij droeg bij haar huwelijk in 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt.

Trouwjurk van Helen Slicher, die zij  – volgens overlevering – droeg bij haar huwelijk in 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt.

Jeanette en vriendin begonnen bij het einde van de Catwalk tentoonstelling, bij de bruidsjurk dus. Was dit een bezwaar …? Ik geloof het niet. We hadden er wat over gezien op tv, maar in werkelijkheid is het nog mooier, wat een pracht. Maar of het nu de ideale jurk voor de mooiste dag van je leven is? Meer voor de operette. De foto die Erwin Olaf ervan maakte, was schitterend! Het gefotografeerde model draagt de japon met sleep uit 1759 niet echt vanwege de kwetsbaarheid van de stof. Erwin Olaf portretteerde haar zoals toen gebruikelijk was: met de tepels net zichtbaar.
Ook Carla was het meest onder de indruk van deze bijzondere trouwjurk. Het allermooist vond ik de trouwjurk van Helen Slicher met de rok van twee meter breed (ideaal voor mijn heupen).
De bruidsjurk staat in de zomerzaal. En de zomer, die proef je.
De feestelijke jurken, licht van kleur, zijn omringd door bloemen op de wand, gezang van vogels en klokkenspel.

Carla kwam eigenlijk voor Breitner en werd blij verrast door deze tentoonstelling. Ik liep dus blanco en zonder verwachting naar binnen, maar ben – natuurlijk – een meisje dus werd instant gelukkig van al het moois. Ik zwierde langs de jurken en bleef af en toe ergens langer staan, omdat mijn oog er op viel, het borduursel of een uitzonderlijk patroon.

De tentoonstelling is voor jong en oud, smaakvol, verrassend en vooral…… – aldus de dames – in één woord: genieten!

Voor meer informatie: klik hier. Bekijk ook onderstaande video.  En voor wie er geen genoeg van krijgen kan: Museum Van Loon (aan de Keizersgracht) brengt tot 30 mei de mode uit de periode 1850 tot heden van de familie Van Loon onder de aandacht.