De terugkeer van de olifant.

Installatie van het wandtapijt ´De Strijdolifant´. Foto: Marc Bolsius

Installatie van het wandtapijt ´De Strijdolifant´. Foto: Marc Bolsius

Rond 1530 ontstond in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten vervaardigd naar de composities van kunstenaar Jheronimus Bosch. Vier wandtapijten bevinden zich in het Spaanse Escorial. Het vijfde, ‘De Olifant’, is verloren gaan. De compositie van dit tapijt is wel bekend, door de gelijknamige prent van Hieronymus Cock uit ca. 1550 die zich in de collectie van het museum bevindt; een krijgsolifant die vanuit verschillende hoeken wordt belegerd en aangevallen. 

Jheronimus Bosch 500

Het Noordbrabants Museum en het TextielMuseum hebben in het kader van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, gezamenlijk ‘De Olifant’ terug naar de Nederlanden gebracht. Geen opdracht tot het vervaardigen van een replica van het origineel, maar een eigentijdse vertaling van het ontwerp, uitgevoerd door wereldberoemd Belgisch kunstenaar Jan Fabre. Het tapijt is op een hedendaagse manier geproduceerd onder leiding van meesterwever Stef Miero in het TextielLab van het TextielMuseum. Bij de productie van het tapijt is gelet op de verschillen tussen de 16de eeuw en het heden.

Het bijzondere tapijt is nog tot 29 januari te zien in het Noordbrabants museum in Den Bosch. Benieuwd naar het verhaal erachter, en hoe het tot stand gekomen is? Bekijk hieronder de video die het Textielmuseum maakte van ‘The Making of De Terugkeer van de Olifant’.
Meer interessante achtergrondinformatie over de oorspronkelijke gravure van Jeroen Bosch kun je onder andere hier op Wikipedia vinden.