The roaring twenties in Gemeentemuseum Den Haag

Paul Poiret - Verkleedkostuum, mogelijk gedragen op zijn Duizend-en-twee-Nacht feest, 1911.

Paul Poiret – Verkleedkostuum, mogelijk gedragen op zijn Duizend-en-twee-Nacht feest, 1911.

Els Backhuijs schreef er al eerder een artikel over: de ‘ roaring twenties’  zijn helemaal terug van weggeweest. Niet alleen in het Textielmuseum, waar zij een bezoek had gebracht, ook in het Gemeentemuseum Den Haag wordt ruimschoots aandacht besteed aan deze woelige periode begin vorige eeuw, in een expositie onder de naam ‘Art Deco’. Rode draad in deze tentoonstelling vormen de ontwerpen van Paul Poiret, die als ‘vader’ van de art deco stroming wordt gezien. Poiret, die ooit begon als paraplubezorger, groeide uit tot invloedrijke modekoning. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp opvallende kimono-vormige mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Stap in de wereld van de roaring twenties, ofwel les années folles, verpersoonlijkt in Poiret, Le Magnifique.

VERNIEUWER

Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij streefde  naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn eigen creaties. Hij werkte onder anderen met Raoul Dufy, Erté, George Lepape, Paul Iribe, Mallet-Stevens en Man Ray en hield van het moderne werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

Cover van 'Les Modes' met ontwerpen van Paul Poiret, getekend door Georges Barbier, 1912.

Cover van ‘Les Modes’ met ontwerpen van Paul Poiret, getekend door Georges Barbier, 1912.

Poiret creëerde een eigen stijl die van grote invloed zou zijn op de westerse kunstwereld. Deze stijl, en die van de kunstenaars met wie hij zich omringde, zou het kraambed blijken van de art deco.

SPECTACULAIRE OBJECTEN

Naast mode is er ook toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film te zien.
Een aantal spectaculaire objecten is afkomstig van internationale collecties, zoals die van The Metropolitan Museum of Art (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen), Musée d’Orsay (Parijs) en Centre Pompidou (Parijs).

CARTIER COLLECTION

Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er ook 35 topstukken uit de Cartier Collection te bewonderen. Het gaat om juwelen en kostbaarheden uit de jaren ’10 en ’20 waarin de luxe en smaak van de art deco perfect worden weerspiegeld. Een aantal sieraden waren in 1925 te zien op de beroemde Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs. De naam art deco is afgeleid van deze tentoonstelling.

Poiret_ dromenvandeorientDROMEN VAN DE ORIËNT

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuw kunstprentenboek binnen de reeks die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. Het boek bevat sprookjesachtige tekeningen en tekst van aanstormend talent Enzo Pérès-Labourdette. Het levensverhaal van Poiret wordt op een bijzondere manier verteld, inclusief verwijzingen naar art-decokunstenaars uit Poirets omgeving. De originele prenten zijn in de tentoonstelling te zien.

De expositie is nog te zien tot en met 4 maart. Er lopen op het moment meer interessante exposities bij het Gemeentemuseum, dus zeer de moeite van het bezoeken waard!

Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag