Puck en Hans, couture locale

De oude etalage van Puck en Hans op het Rokin in Amsterdam

De oude etalage van Puck en Hans op het Rokin in Amsterdam

In het Amsterdam Museum is momenteel de overzichtstentoonstelling te zien van het modeduo Puck & Hans. De spectaculaire etalages op het Rokin staan zeker nog in mijn geheugen gegrift! Een bezoekje aan hun winkel was voor mij een beetje ongemakkelijk, daar ik niet tot hun “kopers” publiek behoorde. Nu kan ik eindelijk ongegeneerd rondlopen en rustig de tijd nemen om elk kledingstuk eens goed te bekijken, en het kost me slechts een entreekaartje voor het museum.

door Louise Gout

Puck & Hans
Puck Kroon (1941) studeerde mode aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, Hans Kemmink (1947) is autodidact etaleur. Samen begonnen ze hun carrière in 1967 met een eigen winkel in Den Haag. In 1971 kwam er een tweede bij in Rotterdam en in 1974 werd hun winkel aan het Amsterdamse Rokin geopend. Ze verkochten als eerste in Nederland kleding van Kenzo en Jean Paul Gaultier. Kwaliteit en speelsheid kenmerkten hun creaties. Tot op de dag van vandaag genieten ze grote bekendheid in de (Nederlandse) modewereld. De modeshows die Puck & Hans organiseerden, waren grote happenings op onverwachte plaatsen zoals in de Nieuwe Kerk of in Artis, met Caribische bands, dansende modellen of een podium gevuld met palmbomen.

Een echt duo
Ze werkten vooral op gevoel, zonder een vastomlijnd plan. Als duo maakten ze samen beslissingen. Plezier stond voorop. Een artikel uit 1997 in Trouw, dat verschijnt in de periode waarin ze hun winkels bewust sluiten om hun leven een nieuwe impuls te geven, geeft dat goed weer. Puck maakte haar studie kunstgeschiedenis af en Hans ging zich richten op een carrière als fotograaf.

Thema´s
De tentoonstelling is onderverdeeld in 12 thema´s, wat de veelzijdigheid van hun werk goed laat zien. Ik krijg een audio apparaatje mee voor de extra informatie. Een leuke bijkomstigheid is dat Puck en Hans zelf de sprekers zijn. Enkele thema’s hebben mij in het bijzonder geraakt.

Waterlelies en Oosters
Meteen in de eerste ruimte staan deze lieflijke poppen opgesteld.  Ze staan op een bed van waterlelies. De  zachtgekleurde gewaden, de transparante stoffen, de dromerige gezichten, de waterlelies, het heeft een sprookjesachtige sfeer. Via de audio vertellen Puck en Hans dat ze in hun beginperiode nog geen geld hadden voor etalagepoppen. Dus maakte Puck zelf lappenpoppen. Een bevriende kunstenares maakte handbeschilderde maskers op de poppen. In het hierop volgende thema Oosters, komen die lappenpoppen goed tot hun recht. Ze hangen in een hoge ruimte wat mooie schaduwen geeft op de muren. De kleding, kleuren en attributen zoals een parapluutje en pet, doen voor mij Chinees aan.

India
Dat Puck en Hans inspiratie uit India haalden, kwam terug in de ontwerpen, in de etalages, maar ook in de manier van presenteren in hun modeshows. Ze vertellen dat ze in India stoffen lieten borduren en beschilderen naar hun eigen ideeën. Na hun eerste reis kwamen ze al meteen m
et enorme hoeveelheden stoffen thuis. Ook in Bali lieten ze stoffen borduren en kochten ze batikstoffen. Geborduurde jasjes, lange jurken van Indiase stoffen en zwierige idyllische jurken bleken een geweldig alternatief voor de traditionele trouwjurken.

Mijn passie voor Indiase stoffen is groot en in gedachten ga ik stiekem even terug naar mijn eigen Indiase reis en de daarbij behorende tas met zijden stoffen die ik als souvenir mee terug nam.

Birds of Paradise
Flamboyante uitgesproken vrolijke felle kleuren werden in de jaren ’80 vaak toegepast door Puck & Hans. Deze prachtige stellage is een waar feest!

Etalage poppen
De poppen van Puck en Hans leverden een belangrijke bijdrage aan hun etalages. Maar een hele tentoonstelling met poppen vullen, is een ander verhaal. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling waren ze het dan ook samen met Maarten Spruyt, gastcurator, erover eens dat ze deze grote hoeveelheid kleding op een zo aantrekkelijke mogelijke manier wilden presenteren. Het werd een ware zoektocht. Ze hebben gekozen voor Rootstein-etalagepoppen. Model voor deze pop stond Sayoko Yamaguchi, het eerste supermodel uit Azië.

Ik vind ze indrukwekkend en verfijnd. Ze lijken levensecht te zijn, de houdingen, de handen en zelfs de uitdrukking op de gezichten. Een lust om naar te kijken.

De etalages
Vijfentwintig jaar lang hadden Puck en Hans hun winkel aan het Rokin, waarvoor ze de meest spectaculaire etalages maakten: van een space landschap tot omgevallen Griekse zuilen. Op verzoek van het museum maakten Puck en Hans dan ook een speciale etalage/ installatie in het museum, in de oude Regentenkamer. Bij toeval kwamen ze op het thema “het laatste avondmaal”. Deze installatie bedenken, maken en inrichten is waarschijnlijk het laatste wat ze doen op dit gebied.  Daarom is het een mooi thema geworden dat beslist niet té religieus moet worden opgevat. Het duo houdt wel van een grapje, in hun etalages zaten altijd speelse elementen. In deze opstelling zitten ze zelf in het midden aan de tafel. 

Humor
Mensen die werken vanuit plezier hebben natuurlijk ook humor. Bij Puck en Hans zit humor overal, zelfs in een klein onopvallend hoekje zoals dit laatje met daarin hun portretjes. Goedgehumeurd verlaat ik het museum met in mijn achterhoofd de belofte aan mezelf : hier kom ik terug.

Puck en Hans in een laadje

Puck en Hans in een laadje

De tentoonstelling is tot en met 3 september te zien, en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Puck en Hans zelf, Frans Ankoné als fashionconsultant en gastcurator Maarten Spruyt die de samenstelling en vormgeving van de tentoonstelling verzorgd heeft. In de tentoonstelling zijn, naast kleding uit de collectie van het Amsterdam Museum, ook niet eerder getoonde stukken van particulieren te zien.

Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam.
Elke dag open van 10.00 tot 17.00