Op reis met Bas Kosters

softworld1Museum Arnhem presenteert een veelzijdige expositie van Bas Kosters. Bas Kosters studeerde Mode en Kleding in Arnhem, waarna hij een masteropleiding volgde aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. De tentoonstelling neemt je mee op reis langs 13 jaar werk van Bas Kosters. Een levendige reis waar je aan de hand van thema’s als overconsumptie, ras- en genderissues, en schoonheidsidealen, wordt meegevoerd naar een wereld waar kleding, installaties, tekeningen, illustraties,  textielkunst, soft sculptures en video een dialoog aangaan. 

Door Corrie Sjoukema en Rikki Vrieswijk

Uit de tentoonstelling komt duidelijk een grote liefde voor materiaal, structuur en tactiliteit van stof naar voren. Stukken ontstaan in een proces van bewerkingen, laagjes stikken en openknippen, prints, beschilderen, appliqueren, haakwerk. Er blijkt veel aandacht uit voor detail en materiaalkeuze. In de tentoonstelling wordt deze werkwijze duidelijk uitgebreid naar de totale presentatie. De verschillende thema’s worden gepresenteerd in hun eigen ‘omgeving’. Die omgeving wordt gecreëerd door kleur- en materiaalgebruik voor de vloeren en wanden die aansluiten bij het thema. Er zijn voorwerpen bij gekozen en geluid en video toegevoegd. Ook duidelijk is de samenwerking te zien met andere ontwerpers en vakmensen. Bas Kosters noemt dit zijn ‘creatieve familie’.

softworldDe tentoonstelling begint met de opstelling de ‘Goede Mensen Machine’. Er zijn roze wezens te zien met de `Bas Kosters ogen´ en iedereen die dat wil, kan er een roze wezen aan toevoegen. Deze Goede Mensen Machine bestaat uit 2 Billy-boekenkasten van Ikea met daarin een aantal roze koppen. Het gaat hier niet zo zeer om het beeld, maar om het idee dat er achter zit: eenieder die dat wil, kan zelf een kop maken.

Hierna begint de wandeling door de kleurrijke wereld van de kunstenaar. Een wereld vol fantasie en verrassingen. Je kunt op verschillende manieren naar deze tentoonstelling kijken. Als textielmens kun je je vergapen en je laten overweldigen door alle kleuren, de verschillende stoffen en hoe ze zijn bewerkt,  de vormgeving. Je kunt ook zien hoe een kunstenaar naar de wereld kijkt. Bijvoorbeeld waar hij de wens heeft de wereld om ons heen een beetje beter te maken, wat zich uit in de Goede Mensen Machine. Of zich afvraagt waarom hij mee zou moeten doen aan de verspilling van de mode-industrie en of dat ook anders kan. En waar hergebruik van oude kleding en de daarmee samenhangende liefdevolle herinneringen kan leiden tot een werk als: Love is All Alone. Together All Alone.

Bas Kosters vindt kleding steeds meer een modeartikel, men koestert de kleding niet meer. Deze koestering van zijn grote liefde textiel brengt hij nu op een andere manier terug in zijn huidige werk. Hiermee wil hij afstand nemen van de verharding van de wereld om hem heen en, als het zou kunnen, een nieuw soort “mens” ontwikkelen. De naam van deze tentoonstelling is niet voor niets “I want it to be soft”.

baspasfoto

Bas Kosters

Het was een feest om door de kunstenaar zelf rondgeleid te worden. Bas Kosters is een kleurrijke figuur in zijn kleding maar ook in zijn taalgebruik. Hij is zeer bevlogen en vertelt heel onderhoudend over alles wat hem bezig houdt en hoe hij dat in zijn werk vertaalt. Zijn grootste angst is de vergroving van de mensheid.

Omdat dit niet voor iedereen mogelijk is, de volgende tip: bekijk en lees voordat je naar de tentoonstelling gaat zoveel mogelijk op het internet over Bas Kosters en zijn werk. Dit zal zeker helpen om ten volle van deze, zeer aan te bevelen tentoonstelling, te genieten.

De tentoonstelling is vorm gegeven in samenwerking met ontwerper, stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt en met medewerking van Tsur Reshef.

I want it to be soft – The journey of Bas Kosters is te zien tot 4 september 2016 in het Museum Arnhem.

Website Bas Kosters: www.baskosters.com