In de ban van Japan

Anatomische jas, Mieke de Waal

Anatomische jas, Mieke de Waal

Japan is hot, Japan is fun! Al geruime tijd is er in Nederland veel belangstelling voor Japan. Niet alleen voor de cultuur en tradities maar vooral ook voor de Japanse handwerktechnieken. Zo loopt er in het Sieboldhuis op dit moment de bijzondere expositie Binnenstebuiten van Mieke de Waal. Geïnspireerd door de Japanse kimono maakte zij 15 soft sculptures waarbij zij gebruik maakte van verschillende technieken en materialen.
Ook zijn er door het land verspreid vele workshops te volgen in bijvoorbeeld sashiko, of indigo verven. Reden genoeg voor ons om het komende juninummer te wijden aan Japan.

Haast onuitspreekbare namen komen voorbij zodra je je hierin gaat verdiepen. Shibori, tsujigahana, kumihoro, de woorden roepen bij mij bijna mystieke beelden op van een verborgen wereld van geisha´s in prachtige handgemaakte kimono´s. Het gaat om eeuwenoude technieken, die vandaag de dag weer helemaal tot leven komen en opnieuw toegepast worden. En dat is ook te zien in ons juni nummer. Origami bijvoorbeeld is een techniek die bij velen wel bekend is. Wie leerde er vroeger niet op school om kunstig gevouwen vogeltjes te maken? Maar dat er met deze techniek veel meer gedaan kan worden, kun je lezen in de komende Vezel. Zo laat Harm Harms zien hoe je met origami kunt vilten, en vertelt Elly van Elp hoe zij origami en sashiko tot één geheel weet te maken. Maar er is nog veel meer! De komende tijd zullen we zo nu en dan een tipje van de sluier oplichten.

Kraanvogel, Elly van Erp

Overigens is origami is een van oorsprong Chinese techniek, die overgewaaid is naar Japan en daar tot bloei is gekomen. De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden. Elly draagt het verhaal achter de kraanvogel al met zich mee sinds ze het beroemde prentenboek van Sadako voorlas aan haar kinderen. ´Sadako´ is het waargebeurde verhaal van het Japanse meisje Sasaki Sadako. Zij was twee jaar oud toen de atoombom op Hiroshima viel, waar zij vlakbij woonde. Toen zij 11 jaar was, werd bij haar leukemie geconstateerd, als gevolg van de atoombom. Haar vriendinnetje vertelde haar dat als zij, volgens de oude Japanse legende, duizend kraanvogels zou vouwen, zij een wens mocht doen. Zij begon hiermee in het ziekenhuis, en vouwde 644 kraanvogels, voordat zij op 25 oktober 1955 stierf. Haar vrienden zouden de resterende vogels gevouwen hebben en die, samen met haar, hebben begraven.

De symboliek van de origami kraanvogel leeft nog steeds in Japan. Zo worden er voor bruidsparen 1000 kraanvogels gevouwen, een voor elk jaar van het leven van een kraanvogel en deze worden vervolgens samen gebonden voor geluk en welzijn. Deze collectie van duizend kraanvogels heet ´Senbazuru´. Voor het vouwen van duizend kraanvogels is begrip voor elkaar en vooral geduld nodig, eigenschappen die ook in een huwelijk noodzakelijk zijn.

Word je al nieuwsgierig wat er allemaal nog meer aan bod komt in de nieuwe Vezel? Houd onze website en facebookpagina dan goed in de gaten!


Voor €18 een jaarabonnement op Vezel magazine? Meld je hier aan!

En ontvang direct het laatste nummer!
laatste-uitgave

Reacties (2)

  1. Marijke van Welzen

    Zou het leuk zijn om mijn jas The Emperor’s garden op te nemen in dit nummer ?
    Groeten
    Marijke van Welzen

    1. Jan Jouke

      Beste Marijke,
      Bedankt voor je suggestie, helaas is de inhoud van het aankomende nummer al rond, maar de redactie neemt contact met je op voor een volgende uitgave.
      Vriendelijke groet,
      Jan Jouke

Reacties plaatsen niet mogelijk.